Wikipedia:A proposito/ro

< Wikipedia:A proposito

Asta este Wikipedia în Interlingua. Pentru mai multe informaţii despre Interlingua, limba, în română, vizitaţi ro:Interlingua. De asemenea există cursuri gratuite de Interlingua pe http://www.interlingua.com/

Union Mundial pro Interlingua

Pentru Wikipedia în română vă rugăm, vizitaţi Wikipedia română (care conţine de asemenea o listă cu Wikipedia în alte limbi).

Despre InterlinguaModificar

Moştenirea comună lingvistică din Europa are o origine greco-latină. Între 1924 şi 1951, un grup de ligvişti profesionişti au caracterizat limba latină ca limbă ‘supravieţuitoare’ şi au înregistrat-o într-o lucrare publică pentru institutul ştiinţific IALA (International Auxiliary Language Association).

Ca şi rezultat a apărut limba numită acum Interlingua. Gramatica sa a fost simplificată la maxim, pentru ca toţi europenii sau americanii instruiţi să poată înţelege la prima vedere, orice text tehnic sau ştiinţific, scris în Interlingua. Aşa simplu se poate învăţa folosirea acestei limbi într-un timp foarte scurt.

Utilitatea practică a Interlinguei a fost pusă în evidenţă în rezumate ale publicaţiilor ştiinţifice, în principal în domeniul medicinii, dar şi ca şi unicul mediu de comunicare în conferinţele internaţionale.

Interlingua nu contează pe cuvinte inventate, sau prefixe şi sufixe artificiale sau pe contrucţii frazeologice aporpriate de limbile din Europa. Nici nu are litere ilustrate prin semne specifice, care ar putea fi greu de imprimat la nivel tipografic.

Pentru satele din Africa şi Asia, Interlingua poate deveni o cheie în învăţarea limbilor occidentale. Interlingua, în fapt, reprezintă factorul lor comun.

În învăţarea limbilor, Interlingua constituie un mediu rapid de cunoaştere a vocabularului internaţional (în şcolile din Suedia există un curs independent). Cunoaşterea Interlinguei înseamnă o bază excelentă pentru studiul limbilor romanice şi pentru studiul avansat al limbii engleze.