Aceasta este Wikipedia în Interlingua. Pentru mai multe informații despre limba Interlingua, în română, vizitați ro:Interlingua. De asemenea există cursuri gratuite de Interlingua pe http://www.interlingua.com/

Union Mundial pro Interlingua

Pentru Wikipedia în română vă rugăm, vizitați Wikipedia română (care conține de asemenea o listă cu Wikipedia în alte limbi).

Despre Interlingua

modificar

Moștenirea comună lingvistică din Europa are o origine greco-latină. Între 1924 și 1951, un grup de ligviști profesioniști au caracterizat limba latină ca limbă „supraviețuitoare” și au înregistrat-o într-o lucrare publică pentru institutul științific IALA (International Auxiliary Language Association).

Ca rezultat a apărut limba numită acum Interlingua. Gramatica sa a fost simplificată la maxim, pentru ca toți europenii sau americanii instruiți să poată înțelege la prima vedere orice text tehnic sau științific scris în Interlingua. Așa se poate învăța limba într-un timp foarte scurt.

Utilitatea practică a Interlinguei a fost pusă în evidență în rezumate ale publicațiilor științifice, în principal în domeniul medicinii, dar și ca și unicul mediu de comunicare în conferințele internaționale.

Interlingua nu contează pe cuvinte inventate, sau prefixe și sufixe artificiale sau pe construcții frazeologice apropriate de limbile din Europa. Nici nu are litere ilustrate prin semne specifice, care ar putea fi greu de imprimat la nivel tipografic.

Pentru satele din Africa și Asia, Interlingua poate deveni o cheie în învățarea limbilor occidentale. Interlingua, în fapt, reprezintă factorul lor comun.

În învățarea limbilor, Interlingua constituie un mediu rapid de cunoaștere a vocabularului internațional (în școlile din Suedia există un curs independent). Cunoașterea Interlinguei înseamnă o bază excelentă pentru studiul limbilor romanice și pentru studiul avansat al limbii engleze.